Hva leter du etter?

Inviterer elbileiere til laderekord

Tidligere i år åpnet Vulkan P-hus 102 nye ladepunkter for elbil i det som er blitt Norges største ladegarasje. I løpet av sommeren er anlegget blitt ytterligere oppgradert, og er også blitt Norges mest avanserte. Nå inviteres elbileiere til å bli med på testingen – målet er ny norgesrekord i lading.

Anlegget på Vulkan på Grünerløkka har 100 AC-ladere, i tillegg til to hurtigladere på 50 kW. Siden åpningen av garasjen i mars i år har disse fungert som vanlige ladepunkter med fast effekt på 3,6 kW på de fleste av laderne. Men nå er anlegget oppgradert med en helt ny teknisk løsning som gir mulighet til å velge effekt i trinn fra 3,6 kW og opp til 22 kW. Anlegget skal i den forbindelse oppgraderes med et nytt styringssystem.

– Dette er en ny måte å tilby lading på. Om du bor i området kan du la bilen stå på vanlig hjemmelading på 3,6 kW. Samtidig kan de samme ladeplassene gjøres tilgjengelig for deg som bare er innom for å ta et møte eller en handletur, og som ønsker å betale litt ekstra for en mye raskere lading, sier Isak Oksvold som er miljøsjef i Aspelin Ramm, utbyggeren bak Vulkan.

Inviterer til testing

Løsningen, som leveres av Fortum Charge & Drive, er så ny at den aldri har blitt testet noe annet sted i verden så vidt leverandøren kjenner til. Derfor inviteres elbileiere i Oslo til å bli med på å teste at anlegget kan levere den effekten det lover.

Torsdag 19. oktober kl. 17 er målet å sette ny rekord i antall biler som settes på lading samtidig i ett og samme ladeanlegg – med hensyn på den effekt som skal leveres. De som deltar lader helt gratis under denne testen, så her kan det lønne seg å stille med lite strøm på batteriet! Parkering blir også gratis for elbileiere når testen pågår.

– Utfordringen med å tilby så mange ladeplasser med så mye effekt, er at hvis for mange bestemmer seg for å lade samtidig, kan det føre til at belastningen blir for stor. Og da går sikringa, for å si det enkelt. For å teste at det faktisk funker som det skal, trenger vi så mange elbiler som mulig til å plugge i ladekabelen samtidig for å få den mest ekstreme ladesituasjonen som er tenkelig, sier Oksvold.

– Tesla Owners Club har invitert sine medlemmer, og vi vil samtidig oppfordre flere elbileiere til å delta i testen – også de som ikke har Tesla. Oppmøte er i Vulkan P-hus 19.oktober kl. 17 og varer til ca 19. Der blir det enkel servering og en kort introduksjon med omvisning til teknologien bak Vulkan ladegarasje, avslutter han.

PÅMELDING: Send en mail til post@vulkanoslo.no!

Kjappe fakta om Vulkan P-hus

  • Landets største og mest avanserte ladeanlegg for elbiler med totalt 102 ladepunkter
  • 100 AC-ladere som kan levere ladeeffekt i steg fra 3,6 til 22 kW, og to hurtigladere på inntil 50 kW, og det blir mulig å reservere ladeplasser
  • Aspelin Ramm eier garasjeanlegget, og Fortum Charge & Drive er operatør for ladeanlegget
  • Anlegget er åpent for alle, med mulighet for gratis beboerparkering for elbiler på kveld og natt kl. 17-09 (11).
  • Gjennom Oslo Kommune deltar prosjektet i det EU-finansierte SEEV4-CITIES-prosjektet hvor erfaringene fra Vulkan deles med andre prosjekter i Nordsjø-regionen. En rekke andre europeiske byer som Hamburg og Amsterdam utforsker liknende løsninger.