Hva leter du etter?

Fresko – en frisk og sunn historie

I første etasje i Vulkan Depot bygget, rett forbi den populære restauranten Sapporo Ramenbar, ligger det en liten skatt. Etter en lang reise helt fra Egypt, via Frogner og Aker Brygge, har Fresko slått seg til ro på Vulkan. Her tilbyr Elena og Gabriela fersk, sunn og så langt det er mulig økologiske produkter. Slagordet er «Natural Choice» og misjonen er å få flere folk til å spise naturlig, ikke-prosessert og ren mat.

Mange har sikkert lagt merke til Fresko på Frogner, men Fresko startet først opp i Kairo i 2006. Elena og hennes datter Gabriela introduserte et ferskt, innovativt og sunt konsept til Egypt med inspirasjon fra deres chilenske røtter, egyptiske spesialiteter, norske kvalitetsprodukter og den amerikanske green-wave-trenden.

«Vi var den første salatbaren i hele Midtøsten. Nå har det kommet flere alternativer på markedet, men da vi åpnet var det nesten ikke noe annet enn fet mat å oppdrive. Vi ble fort populære blant bedrifter som ønsket å få levert sunnere måltider» – Gabriela

fresko_o (4 of 5)

Fresko ble raskt en favoritt i Kairo. Med bare kvinnelige ansatte og et produkt som tidligere har vært unngått blant landets besøkende, banet familien vei for en ny kultur. Dessverre fikk Kairo-eventyret en brå slutt da revolusjonen brøt ut, og familien så seg nødt til å reise hjem igjen til Norge. Dette ga dem samtidig en gylden mulighet til å introdusere Fresko for det norske markedet.

Fresko-kultur i Oslo
I 2012 åpnet de Fresko på Frogner, denne gangen med Gabrielas bror med på laget. Han gikk etterhvert videre og startet Juiceriet. Det er tydelig at dette er en familie som er opptatt av sunn og ren mat og drikke. Gabriela er tidligere ballettdanser og har vokst opp med et bevisst forhold til kosthold. Elena har vært vegetarianer hele sitt liv, og var tidlig ute med å introdusere sunnere alternativer for nordmenn – noen ganger kanskje litt for tidlig ute.

«Jeg prøvde å introdusere økologisk barnemat på 90-tallet, men markedet var ikke klar for det. Men visjonen er der og har alltid vært der.» – Elena

Fresko var først ute med å servere hjemmelaget havregrøt på menyen, og de var blant de første som kunne tilby rødbetjuice og rene ingefærshots.

fresko_o_1 (4 of 4)

«Den økologiske etterspørselen blir stadig større. Vi ønsker å leve opp til livsstilen, ikke bare trenden. Det har folk lagt merke til, og kundene våre vet at vi leverer «ekte vare». Vi lagde for eksempel mat til Demi Lovato da hun spilte konsert i Oslo i sommer, og vi har også levert mat til Justin Bieber. Det er stas å se at produktet vårt blir satt pris på, og at vi er «top of mind» når folk ønsker økologisk, vegansk eller bare sunn mat.» – Gabriela

Ferskpresset juice og vegansk chorizo
Konseptet til Fresko er å tilby mat for alle, enten du er veganer eller spiser kjøtt. Her kan du få en deilig smoothie bowl eller en skål havregryn til frokost, eller du kan unne deg en frisk salatlunsj – gjerne med et glass økologisk vin til. I tillegg tilbyr de catering med det Elena kaller «real fast food» – som corndogs med vegansk chorizo eller veganske empanadas.

fresko_o (1 of 5)

«Det tar tid å lage god og sunn mat, spesielt når alt lages fra bunnen av. Men det er det beste for kroppen, og det er nettopp slik mat vi ønsker å servere» – Elena.

Fresko flyttet til Vulkan i mars 2018, og holder til på Vulkan Depot med inngang fra Maridalsveien. Her kan kundene kjøpe med seg mat hjem eller nyte på stedet i hyggelige omgivelser. Fresko holder åpent mandag til lørdag, fra morgen til tidlig kveld.

Les mer om Fresko her