Hva leter du etter?

Drapene i Baneheia

To unge jenter ble våren 2000 funnet voldtatt og drept i Baneheia. Fire måneder senere arresterer politiet to menn for ugjerningen. Den ene, Jan Helge Andersen, tilstår i avhør og forteller at det var han og Viggo Kristiansen som utførte udåden.

I rettsaken som fulgte blir begge dømt på bakgrunn av Andersens forklaring. Kristiansen benekter – og har siden benektet – en hver befatning med saken.

To rettsinnstanser har dømt de to. Fem ganger har Gjenopptakelseskommisjonen avvist Viggo Kristiansen begjæring om å få gjenopptatt saken. Den sjette begjæringen ble levert sommeren 2017. I januar 2016 ble Andersen løslatt på prøve. Kristiansen sitter fortsatt fengslet.

Forfatteren Bjørn Olav Jahr har i sin bok «Drapene i Baneheia (Pitch Forlag, 2017) gjennomgått saken. Boken konkluderer med at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt, og at det ikke finnes noen tekniske bevis som knytter ham til åstedet på drapstidspunktet. Kristiansen er dømt utelukkende på bakgrunn av Jan Helge Andersens forklaring, en forklaring som gjør Andersen nærmest selv til et offer i saken; han handlet bortimot i nødverge av frykt for selv å bli drept av Kristiansen.

I kjølvannet av boken har forfatter Svein Tore Bergestuen skrevet en kronikk med tittelen «Baneheia: Tok vi feil?». Han forundrer seg blant annet over hvorfor ikke flere journalister er interessert i å finne ut om Viggo Kristiansen er utsatt for justismord. Har det gått prestisje i saken?

Torsdag 18. januar klokken 19:30 diskuterer Jahr og Bergestuen Baneheia-saken. Hvorfor trodde retten bare på Andersen? Hvilke bevis så retten bort i fra? Har Viggo Kristiansen sonet 17 år i fengsel for noe han ikke har gjort?
Sted: Spetakkel Bar & Kokebokhandel, Vulkan 18
Tidspunkt: 19:30
Gratis inngang

Drapene i Baneheia Spetakkel